Nieuws
Interview met familie Thijssen uit Swalmen
Zonne-accu presteert boven verwachting
“Zelfs op een minder zonnige dag meerdere wassen kunnen draaien”
Sjuul en Maartje wonen samen met hun dochters van 2 en 5 in een ruim vrijstaand huis in Swalmen, op een steenworp afstand van hun bedrijf MCS Diagnostics. Enkele jaren geleden werd het dak van het bedrijfspand uitgerust met 150 zonnepanelen. Recent besloten ze ook thuis zonnepanelen te laten installeren. Tegelijk met de zonnepanelen lieten ze een Solar Edge accu plaatsen, waardoor ze nu extra veel profijt hebben van hun zonnepanelen.
Sjuul en Maartje besloten in zonnepanelen te investeren, omdat ze het een fijn idee vinden zoveel mogelijk in hun eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. En dat natuurlijk het liefst zo duurzaam mogelijk. Bij de bouw van hun huis werd al een hybride warmtepomp geplaatst. Maar een jong gezin dat in een ruim vrijstaand huis woont, verbruikt veel energie. Sinds kort zijn er daarom 36 zonnepanelen bij gekomen. Deze werden overigens niet op het dak geplaatst, maar op een stukje wei in hun ruime achtertuin waar ook enkele schapen gezellig rondscharrelen. “Bij een bedrijfspand maakt het niet zoveel uit, maar bij een landelijk huis als het onze vonden we het esthetisch minder fraai om de zonnepanelen op het dak te hebben”, vertelt Maartje. “Een geluk dat we er ruimte voor hadden in onze achtertuin.”
Boven verwachting
Tegelijk met de zonnepanelen besloten ze te investeren in een Solar Edge accu. Deze slaat de zonne-energie die overdag wordt opgewekt op, zodat je deze op een later moment alsnog kunt benutten. De opgeslagen energie blijft nog zo’n vijf dagen beschikbaar. “Overdag zijn we veel op de zaak”, vertelt Maartje. “Dan verbruiken we thuis dus geen of amper energie, terwijl juist dan de meeste zonne-energie wordt opgewekt. Dankzij de accu wordt de energie nu vastgehouden en kunnen we hier later op de dag gebruik van maken.” In de korte periode dat ze de accu nu hebben, zijn Maartje en Sjuul al in positieve zin verrast. “Het gaat beter dan we hadden verwacht”, vervolgt Sjuul. “In de maand september, die redelijk zonnig was, werkte het perfect. Maar ook gisteren, een niet zo zonnige dag in oktober, was de accu toch helemaal opgeladen bij thuiskomst. Maartje heeft ’s avonds meerdere wassen kunnen draaien, alles met de opgewekte energie van één dag.”
Compact
De accu bevindt zich in de garage. “We hadden een vrij grote installatie verwacht, maar het is een heel compact ding. Hij is smal een neemt weinig ruimte in beslag”, zegt Maartje. “Ook maakt hij amper geluid. Je merkt er eigenlijk helemaal niks van.” Hoe de zonnepanelen en de accu gaan ‘samenwerken’ met de hybride warmtepomp, zal nog moeten blijken. Sjuul: “Het is nog te pril om iets te zeggen over hoe de installaties op elkaar gaan reageren. Maar dat gaat straks vanzelf duidelijk worden.”
Keuze voor Ralectro
Op de vraag hoe ze bij Ralectro zijn uitgekomen, antwoordt Sjuul: “Mijn schoonvader heeft de verbouwing van het bedrijfspand geleid en die vindt betrouwbaarheid ontzettend belangrijk. Ralectro staat bekend als een betrouwbare installateur, en zo kwamen we bij hen uit. We zijn heel tevreden over de installaties en de dienstverlening eromheen. We moesten wel lang wachten op de omvormer, maar dat was overmacht omdat er leveringsproblemen waren. Ze hebben ons steeds goed op de hoogte gehouden. Het contact verliep erg prettig.”
Afbouw salderingsregeling
Met de aanschaf van hun nieuwe accu, lopen Sjuul en Maartje al vooruit op de plannen van de overheid om de salderingsregeling af te bouwen. Op dit moment is het dankzij deze regeling heel gunstig om zelfopgewekte zonne-energie terug te leveren aan het energiebedrijf: de stroom die je opwekt mag je volledig wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je zelf afneemt. De overheid is echter van plan deze regeling vanaf 1 januari 2025 te gaan afbouwen. Als de plannen doorgaan, mag je in 2025 nog 64% salderen. Dit wordt in de daaropvolgende jaren afgebouwd tot 0% in 2031. Hoewel het ook dan nog steeds interessant is om te investeren in zonnepanelen, betekenen de nieuwe ontwikkelingen dat het gunstiger is om je energie direct zelf te verbruiken nadat deze is opgewekt. Dit houdt in dat je de wasmachine het beste overdag kunt laten draaien, dat je de accu van je elektrische auto het best overdag kunt opladen, etc. Wanneer je net als Maartje en Sjuul echter grotendeels buiten de deur bent overdag, biedt de accu dus uitkomst. De opgewekte energie wordt vastgehouden en kun je in de avond en de daaropvolgende dagen nog benutten.